Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

JEREMIE ICT


JEREMIE ICT
Συγχρηματοδοτούμενα Δάνεια JEREMIE για επενδύσεις σε Τεχνολογίες Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών (ICT)

Περίοδος Υποβολής Αιτήσεων: Έως 16/10/2013 &
Μέχρι Εξαντλήσεως του Συνολικού Προϋπολογισμού

Γενική Περιγραφή
Διαθέσιμα στις επιχειρήσεις της ελληνικής αγοράς είναι πλέον τα συγχρηματοδοτούμενα χαμηλότοκα δάνεια “Jeremie ICT”, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει η υλοποίηση των τριών νέων συμφωνιών που υπέγραψε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ), το οποίο διαχειρίζεται την εφαρμογή της πρωτοβουλίας JEREMIE στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, με τρεις (3) Ελληνικές Τράπεζες, την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, την ALPHA Τράπεζα και την Εμπορική.

Οι ανωτέρω συμφωνίες προβλέπουν τη χορήγηση δανείων ύψους έως 500.000€ σε μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών είτε επιχειρήσεις άλλων κλάδων για τη χρηματοδότηση σχεδίων που αφορούν Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, συνολικού ύψους 180 εκ ευρώ, μέσω του χρηματοπιστωτικού προϊόντος «Εργαλείο Επιμερισμού Ρίσκου και Συγχρηματοδότησης για ICT» της Πρωτοβουλίας JEREMIE, με την αξιοποίηση πόρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση (ΕΣΠΑ 2007-2013).

Το JEREMIE είναι μια πρωτοβουλία στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» μέσω του οποίου θα διατεθούν στην ελληνική αγορά συνολικά κεφάλαια ποσού € 60,0 εκατ. προερχόμενα κατά 50% από το ΕΣΠΑ 2007 – 2013 / ΕΤΠΑ και κατά 50% από ίδια διαθέσιμα των Συνεργαζόμενων Τραπεζών.

Eιδικότερα με το πρόγραμμα, χρηματοδοτούνται επενδύσεις και δαπάνες που πραγματοποιούνται από Επιχειρήσεις του κλάδου Τηλεπικοινωνιών & Πληροφορικής (ICT) όλων των κατηγοριών επενδύσεων) καθώς και λοιπών επιχειρήσεων όλων των κλάδων δραστηριότητας (εκτός ορισμένων εξαιρέσεων) που επενδύουν για την αγορά εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών & πληροφορικής.

Τα δάνεια αυτά απευθύνονται σε όλες τις μικρoμεσαίες επιχειρήσεις, οποιασδήποτε Νομικής Μορφής και οι οποίες απασχολούν προσωπικό μέχρι 250 άτομα, και έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών μέχρι € 50 εκατ. που σκοπεύουν στην ανάπτυξη και επέκταση των δραστηριοτήτων τους μέσω επενδύσεων σε τεχνολογίες αιχμής.

Δικαιούχοι του Προγράμματος JEREMIE II
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε οποιαδήποτε στάδιο λειτουργίας (υπό σύσταση, νεοσύστατες ή και υφιστάμενες), κάθε νομικής μορφής (ατομικές, Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε., Α.Ε.) οι οποίες πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

v      Δραστηριοποιούνται στους οικονομικούς κλάδους Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών – ICT σύμφωνα με το Παράρτημα Α
v      Όλοι οι άλλοι – πλην εξαιρέσεων Παράρτημα Β - εφόσον θα επενδύσουν σε υποδομές του κλάδου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
v      Είναι και θα παραμείνουν Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, οιονδήποτε τύπο λειτουργίας και αν ακολουθούν (ανεξάρτητη, συνεργαζόμενη ή συνδεδεμένη επιχείρηση).
v      Δεν υπερβαίνουν το όριο των ενισχύσεων που θέτει ο Κανόνας De Minimis, «περί ενισχύσεων ήσσονος σημασίας».
v      Έχουν έδρα και λειτουργούν εντός της ελληνικής επικράτειας.

Προθεσμία Υποβολής Αιτήσεων
Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεως προς την Τράπεζα ορίζεται η 16/10/2013 εκτός εάν ο προϋπολογισμός του προγράμματος εξαντληθεί νωρίτερα.

Σκοπός Δανείου
Αναλόγως του οικονομικού κλάδου στο οποίο ανήκει η επιχείρηση, ο σκοπός του δανείων είναι η κάλυψη:
v      Επιχειρήσεων του κλάδου Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών - ICT
v      Επενδυτικών σχεδίων αποκτήσεως ή/και δημιουργίας πάγιων (υλικών & άυλων) περιουσιακών στοιχείων (αγορά επαγγελματικής στέγης, απόκτηση νέου & σύγχρονου επαγγελματικού εξοπλισμού κ.λ.π.) και
v      Αναπτυξιακών αναγκών, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγικότητα και αποδοτικότητα της επιχειρήσεως (αγορά πρώτων υλών, αγαθών, υπηρεσιών κ.λ.π).
v      Επιχειρήσεων λοιπών κλάδων (που δεν ανήκουν στον κλάδο ICT)
v      Επενδυτικών σχεδίων στον κλάδο Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, δηλαδή κάλυψη μόνο δαπανών εξοπλισμού παγίων πληροφορικής.

Εξαιρείται το εργασιακό κόστος (μισθοί και ημερομίσθια) ενοίκια και λοιπό λειτουργικό κόστος.

Ύψος Δανείου
Ο συνολικός δανεισμός μέσω του Προγράμματος, ανά επιχείρηση, ανέρχεται από €25.000 έως €500.000.

Διάρκεια Δανείου
Η διάρκεια του δανείου είναι από 12 έως 120 μήνες, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου χάριτος η οποία ανέρχεται έως 1/3 της συνολικής διάρκειας του δανείου (μόνο ως προς το κεφάλαιο). 

Επιτόκιο
Το επιτόκιο του δανείου είναι κυμαινόμενο και ορίζεται από την κάθε Τράπεζα (Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, την ALPHA Τράπεζα και την Εμπορική).

Λόγω συμμετοχής της Τραπέζης στο συγχρηματοδοτικό μηχανισμό JEREMIE το ανωτέρω επιτόκιο εφαρμόζεται μόνο στο 50% του δανείου, καθώς το υπόλοιπο 50% παρέχεται ΑΤΟΚΟ από το ΕΣΠΑ 2007-2013 - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Έξοδα Δανείου
Οι Δαπάνες εξέτασης του αιτήματος δανειοδότησης ορίζεται από την κάθε Τράπεζα (Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, την ALPHA Τράπεζα και την Εμπορική).

Απαιτούμενα Δικαιολογητικά
Εκτός από τα οικονομικά στοιχεία που απαιτούνται από την Τράπεζα για την αξιολόγηση και έγκριση του δανείου, προσκομίζονται επιπλέον τα κατωτέρω για την υποβολή  αιτήσεως στο JEREMIE ICT:
1.       Βεβαίωση ενάρξεως εργασιών, από την αρμόδια ΔΟΥ.
2.       Εταιρικό Καταστατικό & Τροποποιήσεις του ή Μετοχολόγιο για την πιστοποίηση του μεγέθους της επιχειρήσεως
3.       Έντυπα Ε3 της επιχειρήσεως, της τελευταίας κλεισμένης διαχειριστικής χρήσης ή και άλλα στοιχεία αντίστοιχης αποδεικτικής αξίας, εφόσον πρόκειται για επιχειρήσεις που τηρούν Βιβλία Γ΄ Κατηγορίας και διανύουν υπερδωδεκάμηνη διαχειριστική χρήση.
4.       Για νέες επιχειρήσεις, που δεν έχουν κλείσει διαχειριστική χρήση, θα υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση από την οποία θα προκύπτει ότι ο προβλεπόμενος ετήσιος κύκλος εργασιών δεν θα υπερβεί τα 50 εκατ. Ευρώ
5.       Έντυπο Ε7 που αφορά την προηγούμενη διαχειριστική χρήση, ή έγγραφο ισοδύναμης αποδεικτικής αξίας, για τις περιπτώσεις που απασχολείται προσωπικό, ή σχετική υπεύθυνη δήλωση εφόσον η επιχείρηση δεν απασχόλησε προσωπικό.
6.       Παραστατικά δαπανών καλυπτόμενων από το χορηγούμενο δάνειο. Προτιμολόγια, προσφορές σε ισχύ ή λοιπά νόμιμα παραστατικά τα οποία θα φέρουν ημερομηνία μεταγενέστερη της ημερομηνίας υποβολής της αιτήσεως του δανείου στην Τράπεζα.
7.       Συνοπτικό σχέδιο δράσεως ενισχυόμενης επιχειρήσεως με το οποίο τεκμηριώνεται ο σκοπός λήψης του δανείου και η επέκταση δραστηριοτήτων της επιχείρησης.
8.       Υπεύθυνη Δήλωση της επιχειρήσεως, φέρουσα στοιχεία σωρεύσεως ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (καθεστώς de minimis) – αποφάσεις εντάξεως σε καθεστώς κρατικών ενισχύσεων,  υπόδειγμα της οποίας  παρέχεται από την Τράπεζα.
9.       Υπεύθυνη Δήλωση με το λεκτικό «Η επιχείρηση δεσμεύεται ότι δε θα υποβάλει την ίδια αίτηση σε περισσότερες από μία τράπεζες».
10.   Δήλωση ιδιότητας ΜΜΕ (υπόδειγμα παρέχεται από την Τράπεζα).
11.   Υπεύθυνη Δήλωση με την οποία η επιχείρηση δεσμεύεται ότι:
v      τα ανωτέρω υποβληθέντα παραστατικά και δηλούμενα στοιχεία είναι ακριβή και αληθή,
v      δεν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στις  τράπεζες
v      οι δανειοδοτήσεις της μέσω του Προγράμματος, στο σύνολο του πιστωτικού συστήματος της χώρας, δεν θα υπερβούν το συνολικό όριο ανώτατου δανεισμού των €500.000, συμπεριλαμβανομένου και του αιτούμενου δανείου.
12.   Φορολογική και Ασφαλιστική ενημερότητα (σε ισχύ κατά την εκταμίευση)
13.   Εξοφλητική απόδειξη για τα ανωτέρω παραστατικά, με ημερομηνία εκδόσεως μεταγενέστερη της εκταμιεύσεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου