Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Πιστοποίηση εταιρειών και προσωπικού όσον αφορά το σταθερό εξοπλισμό ψύξης, κλιματισμού και αντλιών θερμότητας που περιέχει ορισμένα φθοριούχα αέρια θερμοκηπίου



1) Σύμφωνα με τον Κανονισμό 517/2014/ΕΕ για τα φθοριούχα αέρια του θερμοκηπίου και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 842/2006 οι επιχειρήσεις που πραγματοποιούν εγκατάσταση, επισκευή, συντήρηση, επιδιόρθωση ή παροπλισμό του κάτωθι εξοπλισμού που περιέχει φθοριούχα αέρια του θερμοκηπίου:
α) στατικός ψυκτικός εξοπλισμός
β) στατικός κλιματιστικός εξοπλισμός
γ) στατικές αντλίες θερμότητας
δ) στατικός εξοπλισμός πυροπροστασίας
ε) μονάδες ψύξης σε φορτηγά ψυγεία και ρυμουλκούμενα ψυγεία
στ) ηλεκτρικός εξοπλισμός μεταγωγής
ζ) οργανικοί κύκλοι Rankine
πρέπει να είναι πιστοποιημένες με βάση το άρθρο 10, παρ. 5-7 του εν λόγω Κανονισμού.

2) Η ισχύουσα σχετική Κ.Υ.Α. 2012_Η.Π.18694/658/Ε.103/2012 ορίζει στο άρθρο 7, κεφ. Β, παρ. 1 ότι:
v     Εταιρείες ή επιχειρήσεις οι οποίες εκτελούν δραστηριότητες εγκατάστασης, συντήρησης ή εξυπηρέτησης εξοπλισμού ο οποίος περιέχει φθοριούχα αέρια του θερμοκηπίου σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό (ΕΚ) 842/2006, πιστοποιούνται κατά το πρότυπο ΕΛΟΤ / ISO 9001, και σύμφωνα με τον Κανονισμό 303/2008. Τα πιστοποιητικά ISO 9001 τα οποία χορηγούνται σύμφωνα με τις απαιτήσεις του παρόντος άρθρου, αναγνωρίζονται αμοιβαία σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

3) Σύμφωνα με τον Κανονισμό 303/2008/ΕΚ στο άρθρο 8, παρ. 1 οι εταιρείες μπορούν να πιστοποιηθούν εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες απαιτήσεις:
α) απασχόληση πιστοποιημένου προσωπικού σύμφωνα με το άρθρο 5 του ίδιου Κανονισμού, για τις δραστηριότητες που απαιτούν πιστοποίηση, σε αριθμούς που αρκούν για την κάλυψη του αναμενόμενου όγκου δραστηριοτήτων·
β) αποδεδειγμένη διάθεση των αναγκαίων εργαλείων και διαδικασιών στο προσωπικό που ασκεί τις δραστηριότητες για τις οποίες απαιτείται πιστοποίηση.

Ο Κανονισμός 303/2008/ΕΚ εφαρμόζεται στο προσωπικό που ασκεί τις ακόλουθες δραστηριότητες:
α) έλεγχος για διαρροές των εφαρμογών που περιέχουν 3 ή περισσότερα kg φθοριούχων αερίων θερμοκηπίου, καθώς και των εφαρμογών που περιέχουν 6 ή περισσότερα kg φθοριούχων αερίων θερμοκηπίου σε ερμητικώς σφραγισμένα συστήματα τα οποία φέρουν τη σχετική επισήμανση.
β) ανάκτηση
γ) εγκατάσταση
δ) συντήρηση ή εξυπηρέτηση.
Οι διαδικασίες πιστοποίησης του προσωπικού περιγράφονται αναλυτικά στο Προεδρικό Διάταγμα 1/2013.

Επίσης ο Κανονισμός 303/2008/ΕΚ εφαρμόζεται και στις εταιρείες που ασκούν τις ακόλουθες δραστηριότητες:
α) εγκατάσταση
β) συντήρηση ή εξυπηρέτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου