Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Σημαντικές Ενέργειες για την Υλοποίηση του Νέου ΕΣΠΑ 2014 - 2020

Σημαντικές διευκολύνσεις για την υλοποίηση του επόμενου ΕΣΠΑ 2014 - 2020 και την επιτάχυνση της απορρόφησης των Κοινοτικών κονδυλίων από τη χώρα μας προβλέπουν οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Yπουργείου Ανάπτυξης για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Πέρα από το σημαντικό οικονομικό όφελος που προκύπτει για την Ελλάδα, με την αύξηση των πόρων σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις της Επιτροπής, με τις αποφάσεις υιοθετείται σειρά κανονιστικών ρυθμίσεων, που αναμένεται να διευκολύνουν σημαντικά την υλοποίηση των προγραμμάτων.

Συγκεκριμένα:

1) Προβλέφθηκε για τις περιφέρειες της Αττικής και της Δυτικής Μακεδονίας σημαντικά αυξημένο ποσοστό συγχρηματοδότησης (80%), σε σχέση με την αρχική πρόταση της Επιτροπής (50% και 60% αντίστοιχα).

2) Δόθηκε η δυνατότητα προσαύξησης όλων των ισχυόντων ποσοστών συγχρηματοδότησης κατά 10% στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως η Ελλάδα.
Για τις χώρες αυτές θα ισχύσει μεγαλύτερη προκαταβολή κατά την έναρξη των προγραμμάτων (1,5% τον πρώτο χρόνο, 1,5% το δεύτερο και 1% τον τρίτο αντί για 1%, 1% και 1% αντίστοιχα).

Μετά την άρση των σχετικών περιορισμών, ο ΦΠΑ, στην περίπτωση που δεν ανακτάται, θα είναι επιλέξιμος για συγχρηματοδότηση, για το σύνολο των παρεμβάσεων.
Ο αρχικά προβλεφθείς κανόνας Ν+2 χαλάρωσε κατά ένα χρόνο, δίνοντας μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για την υλοποίηση των παρεμβάσεων.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου