Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΗΜΑ FSSC 22000

-->
Τι είναι το FSSC 22000;
Το σχήμα πιστοποίησης FSSC 22000 αποτελεί συνδυασμό των απαιτήσεων του προτύπου ISO 22000:2005 και της προδιαγραφής PAS 220:2008 (ή της προδιαγραφής PAS 223:2011 για τις επιχειρήσεις παραγωγής υλικών συσκευασίας τροφίμων) η οποία καλύπτει τα προαπαιτούμενα προγράμματα που σχετίζονται με την Ασφάλεια των Τροφίμων

Το FSSC 22000 είναι το πρώτο σχήμα πιστοποίησης για την ασφάλεια των τροφίμων εστιασμένο στη βιομηχανία παραγωγής / επεξεργασίας τροφίμων.

Το σχήμα πιστοποίησης FSSC 22000 χωρίζεται σε τέσσερα (4) βασικά μέρη:
- Μέρος I: απαιτήσεις του Συστήματος Ασφάλειας Τροφίμων και οδηγίες σχετικά με την υποβολή αίτησης για πιστοποίηση
-     Μέρος II: απαιτήσεις σχετικά με την παροχή πιστοποίησης συμπεριλαμβανομένου του Κανονισμού για τους Φορείς Πιστοποίησης και της Επιτροπής Εναρμόνισης.
-    Μέρος III: απαιτήσεις σχετικά με την παροχή διαπίστευσης συμπεριλαμβανομένου του Κανονισμού για τους Φορείς Διαπίστευσης. 
-     Μέρος IV: Κανονισμοί σχετικά με το συμβούλιο των ενδιαφερομένων μερών.

Ποιοί ήταν οι λόγοι που οδήγησαν στην έκδοση του FSSC 22000;
Το πρότυπο ISO 22000:2005 εξετάσθηκε αρχικά απο την Παγκόσμια Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (Global Food Safety Initiative = G.F.S.I.) χωρίς να «υιοθετηθεί» στο κατάλογο των αναγνωρισμένων προτύπων της. Το γεγονός αυτό οφειλόταν στο ότι το ISO 22000:2005 δεν κάλυπτε τα προαπαιτούμενα προγράμματα (=prerequisite programs) που σχετίζονται άμεσα με την ασφάλεια των τροφίμων και αφορούν τους παραγωγούς / επεξεργαστές τροφίμων – υλικών συσκευασίας τροφίμων.

Το παραπάνω γεγονός οδήγησε στην ανάπτυξη και σύνταξη της προδιαγραφής PAS 220:2008
Η προδιαγραφή PAS 220:2008 είναι σχεδιασμένη να «λειτουργεί» σε συνδυασμό με το πρότυπο ISO 22000:2005 καλύπτοντας έτσι τις απαιτήσεις των παραγωγών / επεξεργαστών τροφίμων
Αντίστοιχα, η προδιαγραφή PAS 223:2011 σχεδιάστηκε για να καλύπτει τις επιχειρήσεις παραγωγής υλικών συσκευασίας τροφίμων.

Η δεύτερη απαίτηση της Παγκόσμιας Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (Global Food Safety Initiative) συνδέεται με το γεγονός της ύπαρξης ενός φορέα διαχείρισης του συγκεκριμένου προτύπου. Ως φορέας διαχείρισης του προτύπου έχει ορισθεί λοιπόν το Foundation for Food Safety Certification (FSSC), ο οποίος ευθύνεται τόσο για τον ορισμό των θεμάτων διαπίστευσης και πιστοποίησης του προτύπου FSSC 22000, όσο και για την αποδοχή του από την Παγκόσμια Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (G.F.S.I.).

FSSC 22000 και αναγνώριση απο το G.F.S.I.
Το σχήμα πιστοποίησης FSSC 22000 έχει εξετασθεί απο την Παγκόσμια Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων με βάση τις απαιτήσεις, όπως αυτές καθορίζονται στο G.F.S.I. Guidance Document Version 5 και έχει αναγνωρισθεί υπο προϋποθέσεις. Ο Φορέας Διαχείρισης του προτύπου [Foundation for Food Safety Certification (FSSC)] βρίσκεται στο στάδιο πλήρους εφαρμογής των οδηγιών του G.F.S.I.. Με την ολοκλήρωση των οδηγιών αναμένεται το FSSC 22000 να είναι το έκτο κατά σειρά πρότυπο που έχει αναγνωρισθεί από την Παγκόσμια Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων.

Τί πρέπει να κάνει η επιχείρηση ώστε να πιστοποιηθεί σύμφωνα με το FSSC 22000;

  • Εάν η Επιχείρησή σας εφαρμόζει ήδη το πρότυπο ISO 22000:2005 χρειάζεται απλώς μία περαιτέρω εξέταση και ανάλυση των απαιτήσεων του PAS 220:2008 (ή της προδιαγραφής PAS 223:2011 για τις επιχείρήσεις παραγωγής υλικών συσκευασίας τροφίμων) προκειμένου αυτές να ενσωματωθούν στο ήδη υπάρχον εφαρμοζόμενο Σύστημα Διαχείρισης της Ασφάλειας Τροφίμων. Εφόσον ξεκινήσει η εφαρμογή τους, η επιχείρηση μπορεί να προχωρήσει σε πιστοποίησή του.
  • Εάν η Επιχείρησή σας δεν εφαρμόζει το ISO 22000:2005 τότε προτείνεται η εξαρχής εξέταση των απαιτήσεων του FSSC 22000 συνολικά, προκειμένου να εντοπισθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να εφαρμοσθούν, ώστε να προχωρήσει σε πιστοποίησή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου